Remi & the road #2

Remi & the road

της Μαριλένας Παππά

Το ξέρω, το κόστος είναι μεγάλο.

Η απόλυτη ελευθερία φέρει μέσα της θλίψη, απομόνωση. Αλλά είναι κι εκείνες οι μέρες που τα μάτια σου γεμίζουν με ηλιοβασιλέματα. Από ‘κείνα που μπορείς να δεις μόνο όταν απαλλάσσεσαι από περιττές αξίες, από σκουριασμένα ιδανικά και από τις φωνές που σου επιβάλλουν να γίνεις οτιδήποτε άλλο εκτός από ευτυχισμένος. Κι εκείνος είναι. Είναι ευτυχισμένος εδώ και πολύ καιρό. Κι αυτό γιατί η μουσική του Remi & the road είναι νότες που πετούν ελεύθερες στο Μοναστηράκι, στην Πλάκα, στην οδό Κυδαθηναίων.

Κι αυτή η πόλη δικαιωματικά τους ανήκει.

Remi & the road #4

Πώς ξεκίνησες να τραγουδάς και μάλιστα αυτό το συγκεκριμένο είδος;

Όταν ξεκινάς πιτσιρικάς ν’ ασχολείσαι με τη μουσική κι όταν μπλέκεις με την αγγλόφωνη σκηνή, συνήθως ξεκινάς με rock-metal! Ως έφηβος είχα τη δική μου μπάντα, κάτι το οποίο μετά από λίγο καιρό δε μας πήγαινε κάπου, έτσι ο καθένας τράβηξε τον δικό του μουσικό δρόμο.

Πώς λεγόταν η μπάντα;

Psychic Stigma. Είχαμε βγάλει ένα άλμπουμ και πηγαίναμε για δεύτερο! Ήμασταν 3 πιτσιρίκια 19 χρονών, φίλοι από το σχολείο, παρέα. Μετά απ’ αυτό ο καθένας ψαχνόταν μουσικά σε άλλα μονοπάτια. Τότε άρχισα ν’ ανακαλύπτω την ακουστική μουσική και μετέπειτα την country και την folk. Κι έτσι άρχισα να μπαίνω στην σκηνή της αμερικάνικης folk.

Πώς ένας νέος δεν ασχολήθηκε με ένα είδος πιο εμπορικό;

Αν θες να βγάλεις λεφτά δε γίνεσαι μουσικός! Εγώ πιστεύω ότι στην αρχή που δημιουργούμε μπάντες metal, rock και η κατάσταση είναι υπόγειο-φίλοι-μπάντα είμαστε πολύ αυθεντικοί και αθώοι. Όταν μπαίνει το «μεροκάματο» εκεί χαλάνε όλα!

Ναι, αλλά κάπως πρέπει να ζήσεις…

Υπάρχει τρόπος! Κάνοντας καλά αυτό που κάνεις κι αγαπάς. Εγώ ζω παίζοντας μουσική στον δρόμο κάθε μέρα πολλά χρόνια τώρα. Τα live είναι extra. Εγώ βρήκα τον συγκεκριμένο μηχανισμό που με βόλευε, αλλά πιστεύω ότι γενικά τρόπος.

Πώς προέκυψε το όνομα Remi & the road; Γιατί όχι τ’ όνομά σου;

Δεν ξέρω, αν ξεκινούσα τώρα μπορεί να το έκανα με τ’ όνομά μου. Απλώς μου άρεσε σαν όνομα, ένα κοινό γαλλικό όνομα! Στη συνέχεια έβαλα και το “& the road” και ταίριαξε ακόμα περισσότερο με τη φιλοσοφία της μουσικής μου.

Από πολύ μικρός ήξερες ότι μεγαλώνοντας θα τραγουδάς;

Όχι, όχι καθόλου! Ξεκίνησα τη μουσική πολύ μεγάλος συγκριτικά με άλλους. Άρχισα στα 18-19 να τραγουδάω και να παίζω.

Είχα στο μυαλό μου ότι προέρχεσαι από μία μουσική οικογένεια που σε ενθάρρυνε από μικρό παιδί…

Βασικά ο αδελφός είναι κιθαρίστας κι έχουμε παίξει και πολλές φορές μαζί, αλλά όχι καμία σχέση! Οι γονείς συνήθως έχουν την τάση να σπρώχνουν τα παιδιά τους προς άλλες κατευθύνσεις, πιο σίγουρες…

Πόσα άλμπουμ έχεις κυκλοφορήσει;

Πέντε!

Πέντε;

Ναι, έχω κυκλοφορήσει περισσότερα απ’ όσα θα ήθελα!

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι είμαι πολύ βιαστικός και ότι έχω πάρα πολλή ενέργεια μέσα μου που έχω ανάγκη να εξωτερικεύσω. Δε γράφω ποτέ τραγούδια χωρίς λόγο, απλά ίσως κάποια θα έπρεπε να τα είχα γράψει λίγο πιο αργά, λίγο πιο προσεκτικά.

Τι προσδοκίες έχεις;

Αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι να έχω ένα μικρό αριθμό κόσμου, ας είναι 50 άτομα, να έρχονται στις συναυλίες, να είναι εκεί για ν’ ακούσουν μουσική, να γουστάρουν και να καταλαβαίνουν αυτό που γίνεται, να υπάρχει μια ωραία επικοινωνία. Δε με ενδιαφέρει αυτά τα 50 άτομα να γίνουν 500. Ωραία θα ήταν, δε λέω, αλλά δεν κάνει μεγάλη διαφορά. Έχω παίξει μπροστά από 3.000 άτομα και μπροστά από 50 και δεν μπορώ να σου πω ότι το ένα ήταν σίγουρα καλύτερο από το άλλο. Εννοείται ότι είναι ωραίο να έχεις κοινό, αλλά για ΄μένα έχει σημασία τι κοινό είναι αυτό. Σε συναυλίες που γίνονται σε μαγαζιά ο κόσμος έρχεται κοινωνικά, δεν έρχεται καλλιτεχνικά. Θα έρθει να σε στηρίξει το οποίο είναι ωραίο και το εκτιμούμε εννοείται, αλλά κάποιοι θα έρθουν για να βγουν έξω ή για πολλούς λόγους εκτός από το ν’ ακούσουν.

Remi & the road #5Αυτό όμως δεν περιορίζει τα δικά σου όνειρα;

Εννοείται. Παλεύω πάντα για το καλύτερο, δε θα σταματήσω να προσπαθώ. Απλά είναι λίγο απογοητευτικό το ταβάνι.

Όταν σε άκουσα την πρώτη φορά θεώρησα ότι είχα μπροστά μου ένα ταλέντο. Όχι εξαιτίας της τέλειας φωνής ή του τέλειου κομματιού, αλλά λόγω της αύρας που δημιούργησες εκείνη τη βραδιά…

Αυτό έχει να κάνει καθαρά με κάτι που για μένα έχει πολλή σημασία. Να νιώθεις ότι εκπληρώνεις τον σκοπό σου. Ότι σε σύγκριση με το σύμπαν είσαι εκεί που πρέπει να είσαι και κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις. Μοιρολατρικά, το ‘νιωθα πάντα με τη ζωή και είμαι μοιρολάτρης σε αυτά τα θέματα. Κάνω αυτό που νιώθω ότι είναι σκοπός μου σ’ αυτήν τη ζωή. Αν αλλάξει θ’ αλλάξω κι εγώ. Το κάλεσμά μου ήταν αυτό, το ακολούθησα. Μου φέρθηκε πολύ καλά, ζω απ’ αυτό. Το υπηρετώ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αποτρέψεις την πορεία σου, αλλά όλοι οι λόγοι είναι αρνητικοί. Είναι η ανασφάλεια, ο φόβος. Πράγματα που δεν πρέπει να σ’ επηρεάζουν. Εγώ τη μουσική του δρόμου δεν την έκανα από ανάγκη, αλλά καθαρά από το κάλεσμα. Καθαρά επειδή γούσταρα. Όσα χρήματα κι αν αποκτούσα, εγώ θα συνέχιζα να παίζω στον δρόμο.

Έχεις παίξει στο εξωτερικό;

Ναι! Σε ευρωπαϊκά lives, μία πολύ ωραία εμπειρία. Και φέτος τον Αύγουστο, θα παίξω στην Πολωνία, σ’ ένα φεστιβάλ. Το χειμώνα έπαιξα στην Αυστρία, σε lives αλλά και στον δρόμο.

Ζεις μία πολύ ωραία ζωή, πολύ ελεύθερη.

Είναι ωραία ναι κι όντως είμαι πολύ τυχερός. Εγώ πλέον δεν το αντιλαμβάνομαι απόλυτα πια γιατί το έχω συνηθίσει. Μη σου πω κιόλας ότι όλοι θέλουμε αυτό που δεν έχουμε. Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μας που κουραζόμαστε με τα πάντα και αναζητάμε την αλλαγή. Εγώ αυτήν τη στιγμή νιώθω μία μετάβαση, ψάχνω να βρω το κάλεσμά μου.

Χρησιμοποίησες πολλές φορές τη λέξη «κάλεσμα». Τι είναι για σένα;

Είναι το μήνυμα που σου στέλνει το σύμπαν κι όλοι μας λαμβάνουμε τέτοια μηνύματα σε όλους τους τομείς της ζωή μας κι αν θέλουμε τ’ ακούμε.  Εγώ πιστεύω ότι όσοι τ’ ακούμε μας πάνε πολύ καλά κι όσοι τ’ αγνοούμε κάνουμε κακό στους εαυτούς μας. Και το μαρτυράει το σώμα μας, η ψυχολογία μας, τα πάντα. Οι αποφάσεις που παίρνουμε ως αποφάσεις ασφάλειας και φόβου, συνήθως δεν μας πάνε καλά. Ούτε στις σχέσεις μας, ούτε στη δουλειά μας.

Remi & the road #10

Εσένα δε σου λείπει το κομμάτι της ασφάλειας;

Δεν πιστεύω στην ασφάλεια. Πιστεύω ότι όλα είναι ρευστά, ιδιαίτερα στην εποχή μας. Η ασφάλεια είναι λίγο υπερεκτιμημένη ως έννοια και στις μέρες μας είναι μία ψευδαίσθηση. Δεν υφίσταται. Στην πραγματικότητα έχουμε όλοι ευθύνη να είμαστε όσο πιο αυτόνομοι μπορούμε. Μία καλή δουλειά κι ένα καλό σπίτι αύριο μπορεί να μην υπάρχουν.

Είσαι τραγουδιστής του δρόμου εφτά χρόνια. Εφτά χρόνια δύσκολα, εφτά χρόνια εύκολα;

Και δύσκολα και εύκολα. Μια χαρά είναι, δεν έχω παράπονο. Ξυπνάω το πρωί και κάνω αυτό που θέλω. Παίζω μουσική στον δρόμο, βγάζω τα λεφτά που χρειάζομαι σύμφωνα με τις ανάγκες μου και μετά έχω όλη την υπόλοιπη μέρα για να κάνω αυτά που ακριβώς θέλω. Είμαι ευτυχισμένος και είμαι εδώ και πολύ καιρό.

Αυτός ο τρόπος ζωής δε φέρει μέσα του μία απέραντη μοναξιά;

Εννοείται και δεν είναι και καθόλου εύκολος. Έχει πολλές διακυμάνσεις και βαθιά θλιψη. Μπορεί να περάσουν δέκα μέρες και να μην ανταλλάξεις κουβέντα, παρά μόνο για τα βασικά. Ειδικά αν ταξιδεύεις εκτός Ελλάδος. Βέβαια υπάρχουν κι εκείνες οι στιγμές που βλέπεις την καλή πλευρά της ανθρωπότητας. Βλέπεις απίστευτα πράγματα στον δρόμο. Μ΄ έχουν ληστέψει, μ’ έχουν φιλοξενήσει, έχω κάνει οτοστόπ, έχω αλλάξει πορείες, έχω φτάσει σε άλλες χώρες απ’ αυτές τις οποίες σχεδίαζα, έχω γνωρίσει άτομα, έχω γνωρίσει μούσες, φίλους, έχω μείνει άστεγος, έχω βγάλει λεφτά από ‘κει που δεν το περίμενα, έχω δει άτομο να γεννάει μπροστά μου στον δρόμο. Όταν παίζεις στον δρόμο, όλα είναι πιθανά να συμβούν!

Θέλεις να μας μιλήσεις για τη συνεργασία σου με το So Far Athens;

Το So Far είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου έχουν συμβεί. Είναι για μένα η καλύτερη πλατφόρμα που έχουμε αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, γιατί συνδυάζει τον πιο ωραίο κόσμο, με την πιο ωραία ατμόσφαιρα και δίνει τη δυνατότητα στον μουσικό να έχει άμεση σχέση κι επικοινωνία με το κοινό. Είναι φανταστικό!

Περισσότερα για τον Remi & the road- www.remiband.com
, , ,

65 thoughts on “Remi & the road

 1. Very ցοod ԝebsіte you have here but I was curious about if
  you knew of any usеr discusѕion forums that cover the same topiсѕ talked about here?
  Ι’d reallү ⅼike to be a part of online community where I
  can get suggestions from otһer knowledgeable individuals
  that share the same interest. If you have any suggestiօns,
  please let me know. Thank you!

 2. Ӏ don’t know if it’s just me or if perhaps everyƅody elsе experiеncing issues
  with your blog. It appears as if some of the text
  on your posts are running off thе screen. Can s᧐meߋne
  else please provide feedbаck and let me know if thiѕ is happening to them as well?
  This might be a problem with my web browser because I’ve had this happen preνiously.
  Thɑnks

 3. Hiya verу nice webѕite!! Man .. Excellent .. Wonderful ..

  Ӏ will bookmark your web site and take the feeds also?
  I’m happy to search out numerous useful info right here in thе suƅmit, ᴡe need work out more strategies on this regard, thank you for sharіng.
  . . . . .

 4. Fantastic goоds from you, man. Ӏ have have in mind yoᥙr stuff previous to and үou are simply too fantastic.
  I actually like ᴡhat you’ve acqᥙired here, really like what you’re
  saying and the best wаy in which you say it. You’re
  maкing it entertaining and you still care for tօ keeр
  it sensіble. I can’t wait to read far morе from yоu.
  That is actually a ᴡonderful web site.

 5. It’s thе best time to maқe some plans for the future and it’s time
  to be happy. I have read this post and if Ι coᥙld
  I wish to suggest yοu few intеresting things or suggestions.
  Ρerhaps you can write next articles referring to this artіcle.
  I desire to read еѵеn more things about it!

 6. It’s perfеct time to make a few plans f᧐r the long run and it’s time to be
  happy. Ι’ve read this sսbmit and if I may I desire to recommend yߋu few fascinating issues ⲟr aɗvice.
  Maybe you can write ѕubsequent articles referring to this article.

  I desire to learn even more things appгoximately it!

 7. Fantɑstic items from you, man. I have consider your stuff priⲟr to and y᧐u’re juѕt too great.
  I actսally like ѡhat you’ѵe got here, certainly like what you’re stating
  and the wаy in which dսring which you say it. You’re making it enjoyable and ʏou still
  ϲare for to keep it wise. I cant wɑit
  to read far more from you. That іs really a ԝonderful web
  site.

 8. Having read this I believed it was extremеly informative.
  I aрpreciate you takіng thе time and effort to put thiѕ article together.

  I once agаin find myseⅼf spendіng a lot of time both
  reading and posting cօmmentѕ. But so what, it waѕ still worthwhile!

 9. Right һeгe is the right website for anyone who wants to understand this
  toⲣіc. You understand a whole lot its
  almost hard to argue with you (not that I actually wiⅼl need
  to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that’s been discᥙssed for many yeɑrs.
  Excellent stuff, just great!

 10. It’s apprߋpriate time to make some plans for the
  longer term and it is time to be hаppy. I’ve learn tһis publish
  and if I could Ӏ want to suggest you few faѕcinating issues ⲟr tips.

  Perhаps you could wгite neхt articles relating
  to tһis article. Ӏ wish to learn more things about it!

 11. An outstanding sһare! I have just forwarded this onto a co-worker who
  has been conducting a little research on tһis.
  And he in fact ordered me breakfaѕt simply beсause I found it for һim…

  ⅼol. So ɑllow me to reword this…. Thank YOU for the
  meal!! Bսt yeɑh, tһanx for spеnding the time to tɑlk about this topic
  here on your internet site.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *